Oficiile de cadastru si publicitate imobiliara indeplinesc, conform acestui act normativ, urmatoarele atributii principale:
Tot prin Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 republicata, se infiinteaza Birourile de Cadastru si Publicitate Imobiliara care sunt competente, la nivel teritorial, sa solutioneze cererile de receptie a documentatiilor cadastrale si inscriere in cartea funciara.
Existenta acestor Birouri de Cadastru si Publicitate Imobiliara (numite si Birouri Teritoriale) face posibila abordarea unitara a activitatilor de cadastru si carte funciara, care vor putea fi astfel incluse intr-un flux integrat.
Astfel, dosarul comun de cadastru si de carte funciara parcurge anumite etape:
Celui care a depus cererea i se va elibera incheierea de inscriere in cartea funciara si extrasul de carte funciara pentru informare, care prezinta modalitatea prin care s-a facut inscrierea, precum si planul de amplasament si delimitare (PAD-ul) al bunului imobil.
In prezent, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara reprezinta o structura complexa, moderna, care implementeaza in activitatea sa tehnologii performante in vederea cresterii nivelului de eficienta. Astfel,a fost implementat sistemul RGI (registru general de intrare), in varianta WEB, prin care se pot aloca si monitoriza lucrarile depuse. De asemenea, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Timis a demarat implementarea programului informatic de evidenta a cartilor funciare, pe baza alocarii de coduri de bare. Fiecare carte funciara va avea aplicat un astfel de cod, iar prin scanarea codului de bare se va putea urmari cu exactitate circuitul cartii funciare. Procedura constituie atat un mijloc de identificare rapid si eficient cat si o modalitate de protectie a acestor documente.